Новини

Новини

„Хебър“ почете по-най добрия начин основателя си!

Няма коментари Международни турнири Отборът

На 02.09.2012 г. се проведе първият по рода си международен турнир „Мемориал Христо Чочев“ в памет на легендарния спортист от гр. Пазарджик. Домакин на събитието бе родния град на заслужилия майстор на спорта.

Христо Чочев е именно талантливият разностранен спортист, който заедно с десетина запалени по ездата, сабята, плуването, стрелбата и бягането младежи, поставят основите на петобоя в Пазарджик преди повече от 50 години.

Обаятелен, с репутацията на изтъкнат спортист, първият участник от Пазарджик на Световно първенство, с вдъхновяващото си слово, Христо бързо успява да разпали мечтите и надеждите на първите си последователи и те го следват с възхищение. Така под негово ръководство се поставят онези стабилни и днес основи, които дадоха на Пазарджик и Родината стотици шампиони във различните възрастови групи, национални шампиони и призьори от световни първенства и авторитетни турнири. И сега, толкова години след началото, сред обществеността се помнят имената на шампиона Тодор Герджиков, Валентин Папазов, Павел Муклянов, Христо Стефанов, Васил Маринов, Христо Вълчанов, Христо Цонков и още много други, чийто имена са останали в историята на модерния петобой в Пазарджик.

Харизматичната личност на г-н Чочев и днес бе повод за провеждането на истински спортен празник! Юноши и девойки до 18 г. от всички краища на страната, както и представителката на турския клуб „Анкара“ Ипек Аксин, демонстрираха своите спортни възможности, в едно състезание, посветено на истински вдъхновител.

А неговите последователи от клуб по модерен петобой „Хебър“ доказаха, че паметта на легендарния спортист е жива и в негова чест атакуваха призовите места! Димитър Кръстанов не остави място за конкуренция в индивидуалното класиране, след като събра 1000 точки на фехтовката (записвайки 16 победи и 7 загуби), изнесе поредната си плувна лекция на 200 метра свободен стил с време от 1:58,21 и подпечата ударно шампионското си първо място след комбинирана дисциплина от 10:53,84.

В отборното класиране „Хебър“ също бе на върха. Христо Зюмбилев, Деян Маринов и Стилиян Митев оглавиха първото място сред тимовете, след като се наредиха на съответно 6-то, 10-то и 12-то място. И тримата показаха възможности, които бяха достатъчни да заслужат златните медали. Индивидуални адмирации заслужи Деян Маринов, след като записа 4-то най-добро време на комбинираната дисциплина. За „Хебър“ се състезаваше и петобоецът Богомил Кьосев.

Общото класиране при момчетата изглеждаше така:

Индивидуално:
1. Димитър Кръстанов – „Хебър“ Пазарджик
2. Явор Пешлеевски – „Славия“ София
3. Денис Колев – „Диана“ Ямбол

Отборно:
1. „Хебър“ Пазарджик
2. „Одесос“ Варна
3. „НСА“ София

Момичетата също предложиха добра продукция. Шампионка сред девойките стана туркинята Ипек Аксин от клуб „Анкара“, следвана от Силвия Иванова от „Черно море“ Варна. Третото място бе за Валентина Георгиева от клуб „Шампион“ Пазарджик. В отборното класиране, призът бе за тима на „Славия“ София, а второто място заслужи „Одесос“ Варна.

Пълните класирания от състезанието може да видите от тук!

Турнирът донесе много усмивки и приятни емоции. Оставаме с надеждата, че „Мемориал Христо Чочев“ ще се превърне в ежегоден международен турнир, който да е трамплин за много талантливи спортисти към международната сцена!

Христо Чочев си отиде рано от този свят. Но след паметния турнир, всички сме убедени, че неговата звезда грее още по-ярко! Благодарим ти, треньоре!

Have your say